Frågor och svar

Studentdagen är en stor och viktig dag och det är viktigt att allt blir rätt. För att du ska ha så bra koll det bara går och känna dig trygg innan det är dags för avfärd med flaket har vi samlat alla vanliga frågor och svar som vi fått genom åren på den här sidan. Hittar du inte svaret på din fråga är du självklart varmt välkommen att mejla eller ringa oss så ska vi hjälpa dig på bästa sätt.

Studentflak

Vad är ett studentflak?
Studentflak är en numera klassisk studenttradition som bara blir mer och mer populär. Det betyder att du tillsammans med din klass eller skola åker runt på ett flak på stadens gator och torg och firar att ni tagit studenten. Studentflak är mer eller mindre synonymt med fest och glädje.
Är det tillåtet att åka studentflak eller bryter vi mot någon lag?
Vill du åka studentflak på din födelsedag, julafton eller en vanlig onsdag i april måste vi tyvärr göra dig besviken, det är inte tillåtet om inte Polisen gett tillstånd för det. Men under studenttider får du göra det – under förutsättning att du gör det på ett säkert sätt.
Vad är kostnaden för att hyra ett studentflak?
Det vanligaste hos oss är att en klass/skola bokar ett studentflak för 50–60 personer plus ett XL-ljudpaket. Det är också väldigt vanligt att klasser lägger till sprutöl när de bokar sitt studentflak, upp till 90 procent gör detta tillägg.
Är bokningsavgiften en del av kostnaden för flaket?
Nej, bokningsavgiften/skadereduceringen ingår inte i priset för studentflaket utan tillkommer utöver kostnaden för flaket.
Ingår kostnaden för bensin i priset?
Både diesel och bensin till studentflaket och generatorn är inkluderat i priset.
Är städning av flaket inkluderat i priset?
Ja, städning ingår alltid i våra priser.
Hur ser det ut med kontrakt/avtal?
När ni bokar ett studentflak skrivs ett avtal mellan Studentflak.se och avtalskrivaren som har ansvar för bokningen av flaket. Personen som skriver under avtalet måste vara 18 år fyllda. Ansvaret för studentflaket kan ni sedan dela upp gemensamt i klassen genom att skriva ett solidaritetsavtal. Se våra villkor för studentflaksfärder.
Var i Sverige kan man boka studentflak?
Våra studentflak finns tillgängliga i Stockholm med omnejd samt i kommunerna runtomkring – Norrköping, Uppsala, Nyköping, Södertälje, Norrtälje, Eskilstuna, Enköping, Strängnäs, Arlanda/Märsta/Upplands Väsby, Åkersberga och Örebro.
Kommer studentflaket att vara tillgängligt det datum vi önskar?
När ni skickat in er bokningsförfrågan återkommer vi till er med tillgängligheten utav studentflaken. Efter det skriver vi ett avtal och först då är bokningen definitiv – studentflaket är garanterat bokat till just er studentdag.
Kan vi boka om vår tid för utspring nära inpå studentdagen om tiderna skulle ändras?
Vi vill att ni anger en tid för utspringet senaste den 31 mars. Om ni av någon anledning skulle behöva ändra tiden efter det datumet kan ni göra det genom att kontakta oss på telefon. 08-27 07 42
Vilket flak får vi när vi bokar?
Det flak ni får när ni bokar är ett som ser ut som på bilden på vår hemsida alternativt ett fordon som kan ta minst lika många passagerare. Det kan till exempel vara en veteranbil, kranbil, dragbil + trailer, eller anläggningsbil. Årsmodellerna för dessa fordon varierar.
Behöver vi ett polistillstånd för att åka flak?
Vi på Studentflak.se har alla nödvändiga tillstånd för att få köra våra fordon på vägarna och rapporterar in all nödvändig information till Polisen.
Finns det något sätt att se era studentflak innan själva färden?
Tyvärr finns det inte möjlighet för oss att visa er studentflaket innan färden.
Har lastbilarna som kör flaken nödvändiga tillstånd?
Ett åkeri som är anslutet till oss har i de flesta fall ett yrkestrafiktillstånd. Det finns dock inga krav eller lagar som styr om åkeriet måste ha ett trafiktillstånd för att köra studenter på ett lastbilsflak.
Får vem som helst köra flaket eller måste det vara en av era chaufförer?
Det är bara våra chaufförer som får köra våra lastbilar. Ingen annan får sätta sig bakom ratten.
Vad är en flakvärd/funktionär och vad innebär det?
Flakvärdens/funktionärens uppgift är att se till att det är ordning på flaket under färden. Han eller hon ska också hjälpa till vid av- och påstigning. Dessutom ska flakvärden ha kontakt med chauffören under hela färden. Funktionären måste vara minst 25 år och ska antingen ha fått uppdraget av beställaren (klassen/skolan) eller av oss på Studentflak.se.
Hur många personer kan vi vara på flaket?
Det beror på vilket flak ni väljer. Vi erbjuder studentflak för mellan 20 och 200 personer. Om ni ska åka inom tullarna i Stockholm är begränsningen 90 personer.
Hur lång tid får vi ha flaket och när anländer det?
Ni har tillgång till studentflaket i ungefär 5 timmar. Det anländer till önskad plats ca 1 timme före utspringet och det är under denna tid som ni även ska dekorera flaket.
Hur länge brukar en flakfärd för studenter pågå?
Det är olika från flak till flak beroende hur mycket tid det finns i schemat på studentdagen. Det brukar vara från 0,5 till 1,5 timmar. Längden är upp till er, prata med chauffören innan avfärd och kom överens om en lämplig tid.
Kan vi bestämma själva vilken rutt vi vill åka?
Ja, så länge ni åker på gator med en hastighetsbegränsning på max 70 km i timmen eller som inte är förbjudna av någon annan anledning. Komma ihåg att logga in och fylla i färdväg i leveransformuläret.
Vi vill ha dekorationer på flaket, vem fixar det?
Det är ni själva som ordnar dekorationer och pyntar flaket. Flaket kommer till adressen ni angett ungefär en timme innan utspringet. Det är viktigt att ni kommer ihåg att ange tid och adress dit ni vill att studentflaket ska anlända genom att logga in och fylla i leveransformuläret.
Vad är höjden på staketet/flakets sidor?
Flakens sidor är minst 110 cm höga på samtliga av våra studentlak. Det innebär att vi följer både Transportstyrelsens och polisens höjdkrav. Men var inte orolig, givetvis är sidorna inte så höga att ni inte ser eller syns över dem utan problem. Det är absolut inga ”containerflak”.
Går det att boka av studentflaket om vi ångrar oss?
Vi följer de avbokningsvillkor vi gemensamt har kommit överens om enligt bokningsavtalet.
Hur lång tid brukar ett utspring pågå?
Det varierar så klart från klass till klass och skola till skola, men en och en halv timme är vanligt. Det ger de anhöriga tid att lämna platsen för utspringet.
När kan vi börja pynta studentflaket?
Studentflaket anländer 1 timme innan utspring till er skolgård och det är då ni har möjlighet att pynta studentflaket. Obs. Att ni inte har möjlighet att pynta flaket dagen innan.

Säkerhet på studentflaket

Vem har huvudansvaret på studentflaket?
Det är chauffören och flakvärden har gemensamt ansvaret för flaket och lastbilen. Ytterst ansvarig är chauffören. Flakvärden måste vara över 25 år och nykter under hela färden. Läs mer om flakvärden och personens ansvar.
Vad innebär det om någonting skulle gå sönder på flaket?
När ni har betalat in en bokningsavgift vid er bokning så täcker det eventuella skador som inträffar på hyrd utrustning under färden.
Vem ska ha koll på hur många personer vi är på studentflaket?
Det är flakvärdens uppgift att tillsammans med chauffören hålla koll på hur många personer som befinner sig på flaket. Och en flakvärd är som sagt något ni enligt avtal måste ha för att få åka på flaket.
Vad är höjden på staketet/flakets sidor?
Flakens sidor är minst 110 cm höga på samtliga av våra studentlak. Det innebär att vi följer både Transportstyrelsens och polisens höjdkrav. Men var inte orolig, givetvis är sidorna inte så höga att ni inte ser eller syns över dem utan problem. Det är absolut inga ”containerflak”.
Hur gammal ska flakvärden vara?
Flakvärden måste vara minst 25 år gammal. Ni får själva välja vem ni vill ha som värd, men han eller hon måste kunna legitimera sig.

Ljud & musik

Vi vill ha en egen DJ, får vi det?
Ja, det får ni, men det är endast i undantagsfall som vi tillåter en egen DJ på studentflaket på grund av den höga skaderisken på ljudutrustning, mixerbord etc.
Hur är det med elverk och generatorer, behöver vi hyra dem på egen hand?
Elverk ingår i alla våra ljudpaket. Vill ni däremot ha med exempelvis dator eller rökmaskin behöver ni hyra elverket själva. Vi rekommenderar att ni hyr från till exempel hyra-elverk.se, men kom ihåg att vara ute i god tid. Ni reserverar elverket online på deras sajt och hämtar sedan upp det på deras lager. Vill ni istället ha det utkört så kan ni få det mot en tilläggsavgift.
Hur fungerar musik- och ljudanläggningen?
Ni spelar själva musiken och det gör ni enklast via en mobil eller annan musikspelare som ni enkelt kopplar in via AUX-ingången. Vanligtvis brukar flakvärden vara den som väljer låtar och styr över musiken under färden. Ett tips är att skapa en lista på Spotify där hela klassen kan lägga till sina favoritlåtar under läsåret. Det gör att alla får vara med och välja musik till studentflaket. Om ni vill ha ett mixerbord eller en DJ på flaket kan ni beställa det, men vi brukar i regel avråda från det eftersom skaderisken för utrustningen är så pass hög.
Hur fungerar det om vi vill ha en musik- eller ljudanläggning på studentflaket?
Musikanläggning är en tilläggstjänst och som ni kan välja själva om ni vill ha eller inte. Hur mycket anläggningen kostar beror på storleken och styrkan.
Vad är inkluderat i paketet när man bokar ett flak?
I paket ingår en chaufför, bensin, städning, montering, nedmontering och städning. Dessutom har vi jourbilar som finns på plats om några oförutsedda problem skulle uppstå under färden.

Specialeffekter & pynt

Vi vill ha dekorationer på flaket, vem fixar det?
Det är ni själva som ordnar dekorationer och pyntar flaket. Flaket kommer till adressen ni angett ungefär en timme innan utspringet. Det är viktigt att ni kommer ihåg att ange tid och adress dit ni vill att studentflaket ska anlända genom att logga in och fylla i leveransformuläret.
Vilka mått har flaket och hur stora lakan behöver vi till våra skyltar/banderoller?
Alla våra lastbilar är 2,55 meter breda. Längden skiljer sig däremot åt beroende på hur stort flak ni bokat. Här under kan du se en lista på hur långa våra olika studentflak är. Utgå från listan och skala av 20–30 procent på respektive mått för era lakan (upp till bevis om du var med på mattelektionerna…). När det gäller höjden blir det bäst resultat med ca 2–2,4 meter. För att sätta upp lakanen rekommenderar vi buntband, ståltråd och rep. Silvertejp eller vävtejp är inte tillåtna. // Studentflak mått 20 pers – 2,2m längd x 2,55 m bredd baktill. studentflak mått 40 pers – 4m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 50 pers – 5m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 60 pers – 5,5m x 2,55 m bredd baktill // Studentflak mått 70 pers – 6m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 80 pers – 7,2m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 90 pers – 8,6m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 100 pers – 9m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 120 pers – 11m x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 140 pers – 14m x 2,65 m bredd baktill. // Studentflak mått 180 pers – 16,4 x 2,55 m bredd baktill. // Studentflak mått 200 pers – 17,7 x 2,55 m bredd baktill.

Våra samarbetspartners