Frågor och svar

Studentdagen är en stor och viktig dag och det är viktigt att allt blir rätt. För att du ska ha så bra koll det bara går och känna dig trygg innan det är dags för avfärd med flaket har vi samlat alla vanliga frågor och svar som vi fått genom åren på den här sidan. Hittar du inte svaret på din fråga är du självklart varmt välkommen att mejla eller ringa oss så ska vi hjälpa dig på bästa sätt.

Säkerhet

Flak

När kan vi börja pynta studentflaket?
Studentflaket anländer 1 timme innan utspring till er skolgård och det är då ni har möjlighet att pynta studentflaket. Obs. Att ni inte har möjlighet att pynta flaket dagen innan.
Behöver vi ett polistillstånd för att åka flak och hur får vi i så fall tag på det?
Vi på Studentflak.se har alla nödvändiga tillstånd för att få köra våra fordon på vägarna. Det är dock ni som själva måste meddela polisen om er flakfärd. Anledningen till detta är att reglerna kan skilja sig från kommun till kommun.
Har lastbilarna som kör flaken nödvändiga tillstånd?
Ett åkeri som är anslutet till oss har i de flesta fall ett yrkestrafiktillstånd. Det finns dock inga krav eller lagar som styr om åkeriet måste ha ett trafiktillstånd för att köra studenter på ett lastbilsflak.
Vi vill avboka studentflaket, hur gör vi då?
Ni måste avboka studentflaket skriftligt och avtalsskrivaren måste ha signerat det. Maila det till info@studentflak.se
Hur ser det ut med kontrakt/avtal?
När ni bokar ett studentflak skrivs ett avtal mellan Studentflak.se och avtalskrivaren som har ansvar för bokningen av flaket. Personen som skriver under avtalet måste vara 18 år fyllda. Ansvaret för studentflaket kan ni sedan dela upp gemensamt i klassen genom att skriva ett solidaritetsavtal. Se våra villkor för studentflaksfärder.
Vilket flak får vi när vi bokar?
Det flak ni får när ni bokar är ett som ser ut som på bilden på vår hemsida alternativt ett fordon som kan ta minst lika många passagerare. Det kan till exempel vara en veteranbil, kranbil, dragbil + trailer, eller anläggningsbil. Årsmodellerna för dessa fordon varierar.
Finns det något sätt att se era studentflak innan själva färden?
Tyvärr finns det inte möjlighet för oss att visa er studentflaket innan färden.
Går det att boka av studentflaket om vi ångrar oss?
Vi följer de avbokningsvillkor vi gemensamt har kommit överens om enligt bokningsavtalet.
Vad är priset för att boka ett studentflak?
Du kan se våra priser under fliken Studentflak i menyn. Alla priser är angivna inklusive moms.
Får vem som helst köra flaket eller måste det vara en av era chaufförer?
Det är bara våra chaufförer som får köra våra lastbilar. Ingen annan får sätta sig bakom ratten.
Vad är inkluderat i paketet när man bokar ett flak?
I paket ingår en chaufför, bensin, städning, montering, nedmontering och städning. Dessutom har vi jourbilar som finns på plats om några oförutsedda problem skulle uppstå under färden.
Var i Sverige kan man boka studentflak?
Våra studentflak finns tillgängliga i Stockholm med omnejd samt i kommunerna runtomkring – Norrköping, Uppsala, Nyköping, Södertälje, Norrtälje, Eskilstuna, Enköping, Strängnäs, Arlanda/Märsta/Upplands Väsby, Åkersberga och Örebro.
Kommer studentflaket att vara tillgängligt det datum vi önskar?
När ni skickat in er bokningsförfrågan återkommer vi till er med tillgängligheten utav studentflaken. Efter det skriver vi ett avtal och först då är bokningen definitiv – studentflaket är garanterat bokat till just er studentdag.
Ingår kostnaden för bensin i priset?
Både diesel och bensin till studentflaket och generatorn är inkluderat i priset.
Är städning av flaket inkluderat i priset?
Ja, städning ingår alltid i våra priser.
Hur många personer kan vi vara på flaket?
Det beror på vilket flak ni väljer. Vi erbjuder studentflak för mellan 20 och 200 personer. Om ni ska åka inom tullarna i Stockholm är begränsningen 90 personer.
Vad är höjden på staketet/flakets sidor?
Flakens sidor är minst 110 cm höga på samtliga av våra studentlak. Det innebär att vi följer både Transportstyrelsens och polisens höjdkrav. Men var inte orolig, givetvis är sidorna inte så höga att ni inte ser eller syns över dem utan problem. Det är absolut inga ”containerflak”.
Vad är en flakvärd/funktionär och vad innebär det?
Flakvärdens/funktionärens uppgift är att se till att det är ordning på flaket under färden. Han eller hon ska också hjälpa till vid av- och påstigning. Dessutom ska flakvärden ha kontakt med chauffören under hela färden. Funktionären måste vara minst 25 år och ska antingen ha fått uppdraget av beställaren (klassen/skolan) eller av oss på Studentflak.se.
Kan vi bestämma själva vilken rutt vi vill åka?
Ja, så länge ni åker på gator med en hastighetsbegränsning på max 70 km i timmen eller som inte är förbjudna av någon annan anledning. Komma ihåg att logga in och fylla i färdväg i leveransformuläret.
Vi vill ha dekorationer på flaket, vem fixar det?
Det är ni själva som ordnar dekorationer och pyntar flaket. Flaket kommer till adressen ni angett ungefär en timme innan utspringet. Det är viktigt att ni kommer ihåg att ange tid och adress dit ni vill att studentflaket ska anlända genom att logga in och fylla i leveransformuläret.
Är bokningsavgiften en del av kostnaden för flaket?
Nej, bokningsavgiften/skadereduceringen ingår inte i priset för studentflaket utan tillkommer utöver kostnaden för flaket.
Går det att få ett foto av flaket vi funderar på att hyra?
Tyvärr har vi inte möjlighet att skicka foton till er, men vi har gjort vårt bästa för att ni ska få en så bra bild som möjligt av flaket genom bilderna på vår hemsida.
Kan vi boka om vår tid för utspring nära inpå studentdagen om tiderna skulle ändras?
Vi vill att ni anger en tid för utspringet senaste den 31 mars. Om ni av någon anledning skulle behöva ändra tiden efter det datumet kan ni göra det genom att kontakta oss på telefon. 08-27 07 42
Hur lång tid får vi ha flaket och när anländer det?
Ni har tillgång till studentflaket i ungefär 5 timmar. Det anländer till önskad plats ca 1 timme före utspringet och det är under denna tid som ni även ska dekorera flaket.
Är det lagligt att åka studentflak 2022 med tanke på pandemin?
Fram till 30 juni 2021 fanns det ett förbud mot studentflak, men efter detta datum är det återigen tillåtet. På Transportstyrelsens och Folkhälsomyndigheten kan du läsa mer om vilka regler som gäller. I Stockholm är det förbjudet att köra studentflak på Klarabergsgatan, Kungsgatan, Hamngatan, Sergels Torg, Norrlandsgatan och Sveavägen. På alla andra gator och torg är det tillåtet och i övriga städer finns inga sådana förbud. Men kom ihåg att alltid ta hänsyn till andra människor när ni åker studentflak.
Vilka mått har flaket och hur stora lakan behöver vi till våra skyltar/banderoller?
Alla våra lastbilar är 2,55 meter breda. Längden skiljer sig däremot åt beroende på hur stort flak ni bokat. Här under kan du se en lista på hur långa våra olika studentflak är. Utgå från listan och skala av 20–30 procent på respektive mått för era lakan (upp till bevis om du var med på mattelektionerna…). När det gäller höjden blir det bäst resultat med ca 2–2,4 meter. För att sätta upp lakanen rekommenderar vi buntband, ståltråd och rep. Silvertejp eller vävtejp är inte tillåtna.
Jag har hört att man måste ha en flakvärd. Hur gammal ska han eller hon vara?
Det stämmer, ni måste ha en flakvärd. Annars blir det ingen åktur. Ingen flakvärd, ingen flakfärd, som det gamla talesättet säger. Flakvärden måste vara minst 25 år gammal. Ni får själva välja vem ni vill ha som värd, men han eller hon måste kunna legitimera sig.
Hur länge brukar en flakfärd för studenter pågå?
Det är olika från flak till flak beroende hur mycket tid det finns i schemat på studentdagen. Det brukar vara från 0,5 till 1,5 timmar. Längden är upp till er, prata med chauffören innan avfärd och kom överens om en lämplig tid.
Hur lång tid brukar ett utspring pågå?
Det varierar så klart från klass till klass och skola till skola, men en och en halv timme är vanligt. Det ger de anhöriga tid att lämna platsen för utspringet.
Jag vet inte vad ett studentflak är för något, kan ni förklara?
Studentflak är en numera klassisk studenttradition som bara blir mer och mer populär. Det betyder att du tillsammans med din klass eller skola åker runt på ett flak på stadens gator och torg och firar att ni tagit studenten. Studentflak är mer eller mindre synonymt med fest och glädje.
Är det tillåtet att åka studentflak eller bryter vi mot någon lag?
Vill du åka studentflak på din födelsedag, julafton eller en vanlig onsdag i april måste vi tyvärr göra dig besviken, det är inte tillåtet om inte Polisen gett tillstånd för det. Men under studenttider får du göra det – under förutsättning att du gör det på ett säkert sätt.
Vad är kostnaden för att hyra ett studentflak?
Det vanligaste hos oss är att en klass/skola bokar ett studentflak för 50–60 personer plus ett XL-ljudpaket. Det är också väldigt vanligt att klasser lägger till sprutöl när de bokar sitt studentflak, upp till 90 procent gör detta tillägg.

Specialeffekter

Vi vill ha dekorationer på flaket, vem fixar det?
Det är ni själva som ordnar dekorationer och pyntar flaket. Flaket kommer till adressen ni angett ungefär en timme innan utspringet. Det är viktigt att ni kommer ihåg att ange tid och adress dit ni vill att studentflaket ska anlända genom att logga in och fylla i leveransformuläret.

Våra samarbetspartners